sâmbătă, 14 aprilie 2012

De ce Petru se pocăiește și Iuda nu ?


Matei pune ambele trădări ale lui Isus, din parte celor doi ucenici ai săi – Petru şi Iuda, în aceeaşi secţiune de text. Unul este super-spiritualul iar celălalt este pungaşul. Unul se pocăieşte după ce Îl trădează dar celălalt îşi pune capăt vieţii. Ce anume l-a făcut pe unul să se pocăiască iar pe celălalt să se sinucidă?
Motivele rătăcirii parţiale a lui Petru
1. Isus s-a rugat pentru el. Domnul Isus mijloceşte pentru credinţa lui Petru şi profeţeşte că acesta se va pocăi şi va fi din nou împreună cu fraţii lui.
2. Petru nu a trăit în păcat. Lepădarea lui Petru a fost una pe moment sub impulsul fricii şi a sentimentelor amestecate şi nu un act premeditat, bine calculat ca şi al lui Iuda.
Motivele rătăcirii mortale a lui Iuda
1Iuda acceptă gândul vânzării. Biblia spune că în timpul cinei Iuda “diavolul pusese în inima lui Iuda Iscarioteanul, fiul lui Simon, gândul să-L vândă” iar Iuda acceptă această idee (Ioan 13:2).
2Scriptura trebuia să se împlinească. De fapt – motivul ultim al trădării şi sinuciderii lui Iuda este faptul că Biblia trebuia să se împlinească şi în acest aspect (Ioan 13:18; Fapte 2:16).
3Iuda respinge cercetarea de la Cină. Biblia spune că “căci ştia pe cel ce avea să-L vândă; de aceea a zis: „Nu sunteţi toţi curaţi” însă Iuda nu se cercetează vis-a-vis de aceste cuvinte şi cele care au urmat (Ioan 13:11).
4A avut un stil de viaţă păcătos. Iuda a trăit un stil de viaţă păcătos şi murdar. Tot timpul a furat din banii grupului al cărui casier era. Acest lucru l-a condus spre fapte mai grave. Isus spune despre el că era un drac (Ioan 12:6; 6:70,71).
5Satana era în el (Ioan 13:27). Când a luat bucăţica de pâine la ultima cină cu Isus Iuda ajunge posedat de diavol. De acum înainte Iuda este în controlul deplin al diavolului.
6Isus îl trimite pe Iuda. Când Iuda i-a bucăţica de pâine şi Satana intră în el, Hristos nu îl opreşte ci îi spune:  ce ai să faci, fă repede - atitudine foarte diferită faţă de cea pe care o are vis-a-vis de Petru (Ioan 13:27).
7Ignoră identitatea lui Isus. Isus declară despre Sine că este Mesia, că este Profet şi că este Împăratul pe care Dumnezeu L-a trimis pentru Israel dar Iuda se poartă cu Hristos de parcă nu Acesta nu l-ar fi cunoscut.
8Ignoră misiunea lui Hristos. Iuda este probabil dezamăgit de Hristos care pare să nu împlinească aşteptările clasice ale evreilor din partea lui Mesia.
9Trăirea în ipocrizie. Ipocrizia religioasă este unul dintre cele mai perverse păcate existente pentru că el maschează cu succes, pentru o perioadă, adevărata realitate prezentă în inima ipocritului. Ea adânceşte păcatul în inimă.

Un comentariu:

gheorghe botofe iIubitor incurabil de Dumnezeu! spunea...

Asta este perspectiva umana si e una foarte corecta in ce ne priveste in relatia noastra cu Dumnezeu. Insa trebuie spus din nou si din nou lucrul care il face pe Dumnezeu si mai maret si anume ca amandoi au fost alesi inca din vesnicii pentru a face lucrarile pe care le-au facut pentru ca Dumnezeu sa-si arate slava in ambele cazuri asa cum o va face si la Judecata. Prin judecata El isi va arata splendoarea slavei Lui pe care acum o privim ca intr-o oglinda! Romani 9:17-23. Soli Deo Gloria!